Napisao Stipe   |   Objavljeno u 4. bloganje  |           

WordPress SEO Optimizacija – Najbolji WordPress SEO Vodič (2. Dio)

WordPress SEO OptimizacijaWordPress je jedan od najboljih, ako ne i najbolji CMS kada je u pitanju SEO. Vrijeme potrošeno na oprimizaciju WordPress-a za tražilice može se činiti kao gubitak vremena ali tu ste u krivu. Optimizacija vaše stranice putem najboljih praksi pomoći će vam poboljšati poziciju, pridonijeti većem broju pretplatnika te ćete posjedovati puno bolju i kvalitetniju web stranicu.

Ovaj pregled najboljih SEO prasi vam donosim iz razloga što mislim kako vam je dobar SEO neophodan u svim aspektima vašeg online marketinga i PR-a…

#2 Optimizacija Predloška

2.1 Naslovi

Iako to sadrži većina WordPress tema, vi svakako provjerite i uvjerite se kako se naslov vašeg posta nalazi unutar <h1> i </h1> oznaka a ne unutar nečeg drugog. Naziv vašeg bloga bi na naslovnoj stranici također trebao biti unutar <h1> oznake, dok na stranicama samostalnog posta, kategorije i sl. ne bi trebao biti unutar oznake više od <h3>.

Sve je to jednostavno za urediti unutar post.php i page.php predložaka.

2.2 Očistite Svoj Kod

Sve Javascript i CSS kodove koje imate unutar datoteka vašeg predloška premjestite u vanjske javascript i CSS datoteke i održavajte čistoću vašeg predloška budući da ćete time poboljšati SEO vaše WordPress stranice. To osigurava tajno skladištenje tih datoteka od strane vaših korisnika već kod prvog učitavanja, a i tražilice ih neće morati svaki puta preuzimati.

2.3 Ciljaj Brzinu

Vrlo važan čimbenik u tome koliko će stranica vašeg bloga tražilice svakodnevno uhvatiti jest brzina kojom se učitava vaš blog. Kako biste ubrzali vaš WordPress, možete učiniti dvije stvari.

 1. Optimizirajte predložak tako da poziva što manje baze podataka.
 2. Instalirajte cache dodatak. Preporučujem W3 Total Cache, kod kojega treba obaviti malo posla pri samom postavljanju a zauzvrat dobijete znatno brži blog.

Također budite svjesni kako nije mudro štedjeti na hosting usluzi. Ako zaista želite uspjeti sa svojim link-mamac akcijama te želite da vaš blog izdržava visoku razinu opterećenja, tada vam preporučujem da odaberete dobar hosting paket. Ja sam osobno iznimno zadovoljan s HostGator-om. Hrvatski Hosting je također preporučljiv kao prihvatljiv, pouzdan i zahvalan hosting prušatelj usluga.

2.4 Rubni Stupac

Da li se stvarno trebate povezati sa svim svojim prijateljima putem blogroll stranice? Ili je možda mudrije to jednostavno napraviti samo na naslovnoj stranici? Google, kao i ostale tražilice u zadnje su vrijeme osigurali velike popuste na povezivanje s drugim stranicama, tako da i ne činite više neke usluge svojim prijateljima postavljanjem takve vrste poveznice, a samim time ne pomažete niti sebi već samo dopuštate vašim posjetiteljima odlazak s vaše stranice, a to vam zapravo uopće nije cilj.

Isto vrijedi i za tražilice: na stranicama samostalnog posta, te poveznice nisu nužno povezane s temom o kojoj pišete te vam tako uopće ne pomažu. Dakle, riješite ih se.

2.5 HTML Sitemap-e

Za neke stranice HTML sitemap-a može biti totalna glupost, posebno ako je vaša stranica u obliku bloga. Za stranice korporativnog tipa s nekoliko razina stranica, HTML sitemap-a zapravo može biti vrlo korisna i za korisnike i za same tražilice.

#3 Napredni WordPress SEO i Dupli Sadržaj

Nakon što ste sve osnovne stvari napravili, vidjet ćete kako su ostali problemi jedna poprilično jednostavna stvar – dupli sadržaj. WordPress se sastoji od nekoliko različitih vrsta taksonomija:

 1. temeljene na datumu
 2. temeljene na kategorijama
 3. temeljene na oznakama

Uz to, čini se kako zapravo trebate moći klikati sa stranice na stranicu počevši od naslovne stranice pa unatrag sve do prvog posta koji ste ikad napravili. posljednje, ali ne i manje važno, svaki pojedini autor također ima i svoju vlastitu arhivu, koja se nalazi po /author/<author-ime>/, što rezultira u potpunosti duplim sadržajem za jednog autora bloga.

To znači da, u najgorem mogućem scenariju, post je dostupan na 5 stranica izvan samostalne stranice na kojoj bi trebao biti dostupan. Riješit ćemo se svih bazena duplih postova, dopuštajući im i dalje da budu uhvaćeni ali ne i indeksirani, te ćemo ispraviti probleme numeriranja koji se pojavljuju kada su te stvari u pitanju.

3.1 Noindex, pratite arhivske stranice i onemogućite neke arhive

Uz pomoć WordPress SEO dodatka, pobrinite se da spriječite indeksiranje (ili čak i postojanje) stranica arhive koje ne vrijede za vašu stranicu. To možete napraviti pod SEO → Titles & Metas, gdje ćete pronaći sljedeće opcije na “Other” kartici:

Navedene postavke su postavke za moju stranicu. Kao što možete vidjeti , u potpunosti sam onemogućio arhive temeljene na datumima, budući da te iste niti ne korisnim. Bilo koja poveznica temeljena na datumu, zbog postavljenih postavki, biti će preusmjerena na moju naslovnu stranicu. Autor arhivu sam ostavio netaknutom, ali sam označio kućicu na General kartici, te zbog toga podstranice tih arhiva nisu indeksirane. Tako da, kroz tražilicu nikada nećete dospjeti na drugu stranicu arhive moje stranice.

Na manjim stranicama bi imalo smisla ne indeksirati ili kategoriju ili strukturu oznake, ali iz vlastitog iskustva to na mojoj stranici to donosi malu, gotovo nikakvu promjenu.

Postoji jedna vrsta arhive koja prema zadanome nije indeksirana,a to je stranica s rezultatima pretraživanja. To je Google-ova najbolja praksa za koju je izostavljena postavka a koju bi svakako trebali imati.

3.2 Isključite Nepotrebne Arhive

Ako je vaš blog autorski ili vam jednostavno nije potrebna arhiva autora, koristite WordPress SEO kako biste onemogućili arhive autora. Isto tako, ako vam nije potrebna arhiva temeljena na datumima – onemogućite i nju. Čak i ako ne koristite navedene arhive na vašem predlošku, netko bi se mogao povezati s njima i tako slomiti vaš WordPress SEO…

3.3 Obilježavanje Stranica

Kao treće, željet ćete osigurati da se, ako se uputi na stranicu kategorije, može dohvatiti sve temeljne stranice bez ikakvih problema. Inače, ako u kategoriji imate mnogo postova,  moglo bi se ići i do 10 stranica prije nego li budu dostupne poveznice ranijih postova…

To je lako popraviti, u stvari, postoji nekoliko dodataka koji se time bave. Moj daleko najdraži jest WP-PageNavi, kojeg održava Scribu, jedan od najboljih WordPress programera.

3.4 Ne-praćenje Nepotrebnih Poveznica

Još jedan jednostavan korak za povećanje vašeg WordPress SEO-a je da se ne vežete za vaše prijavne i registracijske stranice sa svakom stranicom vašeg bloga. Isto vrijedi i za vaše RSS feedove, vaše pretplate putem email poveznice i sl. WordPress SEO prema zadanom ne prati vaše prijavne i registracijske poveznice, ali u većini slučajeva niti ne biste trebali imati poveznicu za prijavu unutar vašeg predloška.

3.5 Canonical

U veljači 2009. godine, glavne su tražilice uvele rel=”canonical” element. To je još jedan koristan element koji pomaže u borbi protiv duplog sadržaja. WordPress je na zasebnim postovima i stranicama ugradio podršku za canonical elemente ali u svemu tome ima određenih malih bugova. S ovim WordPress SEO dodatkom aktivnim, automatski dobivate canonical elemente za svaku vrstu stranice unutar WordPress-a.

#4 Struktura Stranice za Visoko Pozicioniranje

Blogovi su lako uhvatljivi s obzirom na njihovu strukturu kategorija, oznaka i sl. Svi članci su dobro povezani, a obično im je i oznaka lijepa i čista. Međutim, sve to ima svoju cijenu: snaga vašeg rankinga je razrijeđena. Razrijeđena je od strane komentara.

4.1 Stranice Umjesto Postova

Vjerojatno ste do sada primijetili kako ovaj WordPress SEO post zapravo nije post.  To je stranica. A zašto? Zbog nekoliko razloga. Prije svega, ovaj je članak trebao biti “kćer“-stranica moje WordPress stranice, kako bi zauzimala ispravno mjesto na blogu. Drugo, kako bi se rangirao za pojam [WordPress SEO], ovaj članak mora imati ispravnu gustoću ključne riječi. A to je mjesto gdje stvari počinju ići u krivom smjeru. Komentari unište vašu pomno konstruiranu gustoću ključne riječi.

To je razlog zašto sam odlučio svoje najvažnije članke pretvoriti u stranice.

4.2 Novo Vino u Staroj Boci

Ako vaš blog post postane nevjerojatno popularan i bude rangiran za dobru ključnu riječ, tada možete učiniti sljedeće:

 • kreirati novu stranicu s ažuriranim i poboljšanim sadržajem
 • promijeniti slug starog posta u naziv-posta-original
 • objaviti novu stranicu pod URL-om staroga posta ili proslijediti URL staroga posta na novi URL
 • poslati e-mail svima koji su povezani s vašim starim postom kojeg ste ažurirali i poboljšali
 • čekati dolazak poveznica;
 • još bolje se pozicionirati za željeni pojam sada kada imamo:
  • više kontrole nad gustoćom ključne riječi
  • još više poveznica koje upućuju na članak

Neki od vas će reći: Tako bih moga o imati 200 preusmjerenja sa starih na novi post s istim učinkom. Točno. Osim što biste izgubili komentare sa starog posta, što je po mome mišljenju iskazivanje nepoštovanja prema ljudima koji su izdvojili vrijeme kako bi komentirali. Naravno, ovu biste tehniku trebali pažljivo primjenjivati a ne ju zloupotrebljavati.

4.3 Povezivanje sa Srodnim Postovima

Jedan od načina kako bi tražilice lakše došle do vašeg starijeg sadržaja, čime se uvelike povećava vaš WordPress SEO, jest korištenjem dodatka za Srodne Postove. Ti dodaci pretražuju vašu bazu postova kako bi pronašli postove sa zajedničkom temom, te kako bi se povezali s tim postovima.

Ima nekoliko dodataka za srodne postove ali ja se držim onoga koji mi donosi najbolje rezultate, a on je Yet Another Related Posts Plugin.

Postoje i dodaci koji automatski povezuju određene ključne riječi s određenim postovima. Osobno mi se takvi dodaci ne sviđaju budući da mi “vuku“ na spammere.

4.4 Polako s Oznakama

Jedan od najčešćih problema s kojim se susrećemo na našim web stranicama je prekomjerno korištenje oznaka. Imajte na umu kako vam oznaka sama po sebi ne poboljšava SEO stranice. Jedini način na koji vam može poboljšati SEO jest vezanjem jednog dijela sadržaja s drugim, odnosno međusobnim povezivanjem grupe postova. Stoga, pažljivo s oznakama.

#5 Optimizacija Pretvorbe/Promjene

“Natjerajte” čitatelje na pretplatu!

Puno blogera još uvijek misli kako ne moraju ništa optimizirati samo zato što vode blog. Pogrešno. Kako biste privukli ljude, oni moraju čitati vaš blog. A što mislite da je lakše: pridobiti nekoga tko redovito posjećuje vaš blog ili nekoga tko prvi puta posjeti vaš blog? Točno J

Zato je optimizacija pretvorbe od vitalne važnosti i za blogere: moraju naučiti kako testirati poziv na akciju koji se nalazi na njihovom blogu a sve kako bi se više ljudi pretplatilo, bilo putem e-maila ili RSS-a.

Iznimno je važno imati veliki i vidljivi RSS gumb koji nudi pretplatu putem e-maila. Shvatio sam da moji posjetitelji jako vole ovaj način pretplate. Još jedna stvar koju trebate imati na umu jest kada se točno ljudi žele pretplatiti na vaš blog. Ako su upravo završili s čitanjem vašeg artikla, te im se uistinu svidio, tada je idealno vrijeme kako bi se došlo do njih zar ne? Upravo zato puno ljudi na kraj svojih postova dodaju razne pozive na akcije.

Još jedna sjajna prilika da se ljudi pretplate jest onda kada po prvi puta nešto komentiraju  na vašem blogu.

#6 SEO Izvan Stranice

Ako ste slijedili sve navedene WordPress SEO savjete, imate veliku šansu postati uspješni. I zadnji korak koji zvuči lagan ali nije. Izađite i razgovarajte  s ljudima online.

6.1 Pratite Svoje Komentatore

Ono što vam ja predlažem jest da zapravo slijedite vaše posjetitelje! Posjetite njihove web stranice i ostavite komentar na neki od njihovih postova, jedan dobar, kako bi vas još više cijenili.

6.2 Koristite Twitter

Twitter jest super oblik mikro-bloganja. Na Twitter-u su gotovo svi “cool“ ljudi koji češće čitaju svoje tweet-ove nego mail. Kako biste dobili više od Twitter-a predlažem korištenje WordTwit WordPress dodatak koji će vam svakodnevno donositi nove čitatelje!

#7 Mjerenje Rezultata

Dobra SEO kampanja oslanja se ne samo na provedbu promjena već i na mjerenju utjecaja tih promjena, tako da se vidi što funkcionira. Dva alata za mjerenje rezultata su Google Analytics i getClicky. Preporučujem Google Analytics budući da ga i sam koristim.

Drugi veliki izvor podataka jest Google Webmaster Tools. Kako biste iz njega izvukli maksimum savjetujem sljedeće:

 • odite unutar Webmaster Tools;
 • idite do “Your site on the web”, potom “Search queries”.
 • Kliknite na “Download this table”.
 • U Excel-u otvorite CSV datoteku koju ste dobili.
 • Zamijenite sve instance “<10″ unutar Clicks stupca s 9.
 • Označite cijeli prvi red i pritisnite gumb filtra, ikona izgleda poput lijevka.
 • Za općeniti položaj stupca odaberite “veće od 5″ i uzlazno ga razvrstajte.
 • Zatim za “Clicks” stupac postavite silazno razvrstavanje.

#8 Zaključak

Unutar ovog vodiča ponudio sam vam mnoštvo savjeta što sve možete učiniti s vašom WordPress stranicom. Stoga, ako se želite pozicionirati za visoko konkurentne riječi, trebat ćete učiniti većinu navedenoga, naravno i stvoriti sjajan i zanimljiv sadržaj.

Opt In Image
Najbolji WP SEO Dodaci!
Budite Obavješteni o Najboljim Dodacima!

Obavijesti primajte direktno na vašu email adresu odmah nakon što odabrani dodatak provjerim i testiram. Sjajno zar ne? Kada je WordPress SEO Optimizacija u pitanju - ništa ne prepuštajte slučaju! Prijavite se u nastavku!


Postavite Svoj Komentar

Morate se prijavite se kako biste komentirali.

 

Dobrodošli na Dnevnik Pobjednika!

Prijavite se i primajte novosti o najnovijim trendovima, najboljim rješenjima i strategijama koje će vaš marketing pretvoriti u izvor zarade!

Poštujemo Vašu privatnost.