Napisao Stipe   |   Objavljeno u 4. bloganje  |           

Postavljanje Bloga Online Pomoću Cpanela i Fantastic-a

Blog Vodič Za cPanel

Oprostite zbog ovako dosadnog naslova današnjeg posta – ne vjerujem da zvuči zanimljivo – ali vam obećavam da ću ga učiniti interesantnijim nego što zvuči. Na početku vam moram reći da većinu ovih stvari koje ću reći su već obrađene u mom eVodiču. Tako da, ukoliko bude potrebno, obraditi ću još neke stvar koje eVodič ne sadrži.

Uzimajući u obzir pitanja koja sam dobio, primjetio sam kako većina ljudi, korištenje cPanel Hostinga za postavljanje svojih blogova smatraju vrlo zbunjujućim. Ne pomaže kada im se govori ‘lako je’ kao ni da ne moraju biti ‘stručnjaci’ kako bi radili u cPanelu.

Prije no što počnem s vodičem za cPanel htio bih dati jedan savjet svima onima koji imaju problema s cPanel-om, posebno onima koji se boje da nebi nešto uprskali. Savjet je sljedeći:

Postavite neki ”Bolji” hosting

Ono što mislim pod ”Boljim” Hostingom je podešavanje nekog hostinga za domenu koju ne planirate pokretati u bližoj budućnosti i doslovno se igrate s cPanelom, prateći vodič koji slijedi ispod. Najgora stvar koja vam se može dogoditi je da nešto uprskate – ali ako to nije PRAVA domena, onda to nema veze tako da možete jednostavno izbisati hosting i početi ispočetka (Iako je stvarno mala vjerojatnost da uprskate). Hostgator Baby Plan i Business Planovi vam dozvoljavaju usluge za neograničen broj domena – tako da samo trebate otići i postaviti neki hosting s kojim se možete igrati.

Hostgator.com vam nudi čak i Demo cPanel – tako da vam je to još jedna od alternativa koje valja isprobati.

+++++

Jednostavni Koraci Za Spajanje Vašeg Bloga s Vašim Email Računom

+++++++++++++++

Hosting – Gdje ga nabaviti

1. Ako još nemate hosting te niste sigurni koji izabrati, posjetite Hostgator.com. HostGator je jedna od 10 najvećih svjetskih web hosting kompanija koja pruža svoje usluge korisnicima više od 2,500,000 domena. Također imaju preko 300 zaposlenika kako bi vam omogućili dostojnu i kvalitetnu pomoć i uslugu.

Ono što je najvažnije – između koga god birali za hosting pružatelja usluge, izaberite samo one hosting kompanije koje nude cPanel hosting (s njim je znatno lakše).

2. Nakon što mailom dobijete pristupne podatke od strane vašeg hostinga, odite na registar svoje domene ( GoDaddy, Namecheap, TVCNet ili kod koga ste već kupili domenu) i promijenite ime servera kako vam to piše u mailu. Nedugo nakon toga, biti ćete u mogućnosti pristupiti na www.vaše-ime-domene.com/cpanel i prijaviti se s korisničkim imenom i lozinkom iz vašeg hosting maila (većina njih će vam također dati IP adresu).

Ovdje vam neću objašnjavati mijenjanje Imena Servera – jer ima mnoštvo videa i vodiča koji vam objašnjavaju kako to učiniti – kao što je Godaddy-jev vlastiti vodič: Postavljanje Imena Servera za Ime Vaše Domene!

Također ima jedan jako lijepi video na: Metacafe.com

++++++

Postavljanje Emaila u cPanelu

Kada se prijavite u cPanel, ponuditi će vam se dva načina kako biste upravljali vašim mailom.

a) Postaviti email adresu koja vam dopušta da šaljete i primate mailove preko vaše domene {Naziva se POP3 email}, ili
b) Postavite mail adresu na koju će se proslijediti svaki mail koji je zaprimljen na onu email adresu koju ste unijeli kao postojeću i glavnu.

3. Da biste postavili email adresu koja će vam omogućiti slanje i primanje mailova preko vaše vlastite domene, pronađite i kliknite na ‘create email’ ikonu. Napravite mail račun poput ‘info’@domain-name.com te za lozinku unesite ono što vam odgovara. Osobno za lozinku postavim nešto malo teže za provaliti. Preporučam vam korištenje Roboform-a ili LastPass.

++++

Postavljanje Email ‘Prosljeditelja’

4. Kako biste unutar maila postavili proslijeđivanje, kliknite na ‘forwarders’ ikonu koja se nalazi u Mail odjeljku cPanela. Kliknite gumb ‘Add Forwarder’ i postavite mail adresu koju želite. (Proslijedite na neku postojeću mail adresu)

++++

Instalacija WordPress Bloga

5. Pronađite ikonu ‘Fantastico’ smiješka pri dnu stranice cPanela kako biste postavili vaš WordPress blog. Kada ste se našli unutar cPanel-ovog Fantastico odjeljka, onda vam samo preostaje jednostavno kliknuti ‘WordPress’ i ‘new installation’. (Pogledajte sliku ispod)

Instalirajte ga u direktoriju = ostavite prazno kako biste instalirali na razini domene

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

++++

Instaliranje WordPressa – Postavke

Stvari od 6 – 10 odnose se na sliku ispod:

6. Admin access data = administrator-korisničko ime = ‘admin’ ili bilo koje drugo želite

7. Password = ponovo ga učinite jedinstvenim i teškim za pogoditi za ikoga drugoga osim vas.

8. Admin nickname = vaše ime ili koji god naziv želite da se koristi kao ime na vašim blog postovima. Kasnije ga možete mijenjati.

9. Admin e-mail = postavljena je zadana email adresa koja glasi korisničkoime@vaša-domena.com ali ja to uvijek promijenim u neku od mojih glavnih mail adresa – jer kada posjedujete nekoliko blogova, postane jako teško koristiti se tolikim različitim mail adresama.

10. Sitename = nešto poput ‘Ime Vaše Domene’ i opis koji neka se sastoji od nekoliko kratkih riječi kao ‘Kako zaraditi More Dolara u 78 sekund‘ i slično (ovisi naravno o vašem predmetu pisanja). Može se kasnije promijeniti tako da nema problema.

+++++

Postavljanje WordPress bloga

10. Prijavite se na WordPress korisničku stranicu posjetom na www.ime-vaše-domene.com/wp-login.php i unesite korisničko ime i lozinku koje ste napravili pod koracima 6 i 7. Ažurirajte trenutnu veziju WordPress-a (može funkcionirati i sa istim korisničkim imenom i lozinkom kao i za pristup cPanelu).

11. U izborniku s lijeve strane pronađite ‘plugins’. Već će vam neki dodaci biti ažurirani – savjetujem vam da aktivirate Akismet dodatak (prilično jednostavno za napraviti – samo pratite upute). Također biste mogli dodati i Feedburner dodatak.

Zatim klikom na gumb ‘Add New’ možete ažurirati i aktivirati bilo koji dodatak želite, te tako redom izabirete i instalirate sve one koji su vam potrebni.

Osobno ne koristim puno dodataka već samo one osnovne. Zabrinem se kada vidim ljude kako pišu postove naziva “30 WordPress Dodataka potrebnih svakom blogeru” – evo ja sam vam dokaz da vam nisu potrebni u tolikom broju. Često pitaju: “Koje osnovne dodatke koristiš?”. Evo koje:

  • Podcasting Plugin koji mi omogućava postavljanje playera u moje blog postove.
  • WP-Contact Form koji je u zapravo kontakt obrazac i vrlo jednostavan dodatak, a radi perfektno. Svi koji ste pokušali stvoriti kontakt obrazac na normalnoj web stranici, shvatili ste koliko to zna biti teško.
  • Comment Notifier koji je zapravo RSS feed za komentare, obavještava one ljude koji su se na njih pretplatili čim se pojave nove stvari.
  • All in One SEO Pack koji vrlo lako optimizira vaš blog za tražilice.

Ok, tu se može naći još poneki dodatak – poput re-Tweet post, Email A Friend i slični ali budući da mi nije cilj komplicirati, fokusiram se samo na one osnovne, neophodne dodatke.

12. Pod ‘Settings’ pronađite ‘Permalinks’ i dodajte /%postname%/ u određeno polje te ga ažurirajte (s kosim crtama i % simbolima). Ovisno o tome kako je vaš hosting postavljen, možda će vam biti potrebno promjeniti odobrenja datoteke (Change File Permissions) kada budete mijenjali ove postavke.

13. Napravite račun na Feedburneru i aktivirajte RSS feed dodatak – ako to već niste učinili već pod korakom 11.

14. Idite na WordPress.com i prijavite se ili si besplatno napravite račun. Dobiti ćete ‘API’ broj u vašim korisničkim postavkama. Taj API broj trebate postaviti u odjeljak ‘plugins’ > ‘Askimet configuration’ (lijevi izbornik) te sačuvati. Ranije ste već trebali aktivirati ASKIMET, ali vam on svejedno neće raditi sve dok ne dodate vaš WordPress.com API broj.

+++++

Dodajte Temu

16. Ako želite dodati posebnu temu, idite na Woothemes.com te si izaberite neku po svome ukusu. Imaju svakakve teme, npr. Fresh News ili Busy Bee (koju sam ja koristio u svojim blogovima). Ako ste nabavili temu ali ne znate kako ju ftp-ati, besplatno skinite ‘Filezilla’ (sa googla). Otvorite ju i unesite ‘ftp.ime-vaše-domene.com’ te korisničko ime i lozinku u vaš hosting mail.

Jednom kada ste se prijavili na pravo mjesto, kliknite ‘public_html’, zatim ‘wp-content’ i vidjeti ćete folder naziva ‘themes’. U prozoru s desne strane, pronađite mjesto gdje ste skinuli i unzipali temu. Kliknite dva puta kako biste došli do foldera naziva ‘Busy-bee’ ili što god ste preuzeli. Odvucite folder preko do foldera ‘themes’ s desne strane i pustite ga da se ažurira. Kada se sve to završi, kliknite na mali crveni ‘x’ koji se nalazi na vrhu toolbara kako biste se odjavili (slijedeći put se možete spojiti jednim klikom na ‘quick connect’).

Napomena: Ako nešto krene po zlu, kroz cPanel > fantastico, možete pristupiti i izbrisati WordPress i ponovno ga instalirati.

Nemojte se fokusirati na to da imate sjajan blog. Fokusirajte se na to da proizvedete blog koji je sjajan vašim čitateljima

To je moj CILJ – nadam se da se to i vidi.

+++++

Komentari su zaključani.

 

Dobrodošli na Dnevnik Pobjednika!

Prijavite se i primajte novosti o najnovijim trendovima, najboljim rješenjima i strategijama koje će vaš marketing pretvoriti u izvor zarade!

Poštujemo Vašu privatnost.